Teman temanku yang baik semua...Bila ya agaknya situasi yang sesuai untuk suami berkahwin lagi...? 
Pilihlah jawapan kita sendiri ♥ Kerana orang sekeliling kita akan sentiasa mencari alasan untuk menolak sesuatu yang tidak difahami, menentang sesuatu yang pelik lagi tidak disukai...
_________________________________
Seorang suami ditanya, Keluarga yang ada pun tunggang langgang, ada hati kamu nak kahwin lagi?


Bila keluarga dah bahagia:

- Teman saya(isteri pertama) yang menerima calon isteri kedua, ditentang ibunya, "Kamu dah bahagia kahwin lebih 10 tahun kenapa nak cari penyakit terima madu?"

Bila perkahwinan dah lama tak sesuai terima madu, baru kahwin pun salah..

- Kenapa suami kahwin lagi sedangkan kamu baru kahwin 3 tahun, enjoy lah dulu...anak pun baru umur dua tahun...dah bagi suami kahwin lagi?

Bila madu tak cantik:

- Bukannya cantik sangat pun madu kamu tu, agaknya suami kamu tu diguna-guna lah tu...

Bila madu muda belia:

- Cantik budak tu, muda lagi patutlah suami kamu berkenan nak jadikan isteri kedua..

Bila madu bekerjaya:

- Ohh career woman, banyak duit, memanglah lelaki suka... memang dasar lelaki amik kesempatan, mentanglah isteri pertama dia surirumah je...!

Bila dua-dua isteri bekerja:

- Dua dua isteri kerja, suami memang ambil kesempatan ngikis duit isteri..! Bagi lah chance isteri yang ada rehat goyang kaki...!

Bila madu gaji kecil:

- operator kilang je ke madu kamu tu...Patutlah nak kahwin dengan suami kamu, nak ngikis harta suami kamu ler tu!

Bila madu tak cantik tak bergaya:

- Apa hebatnya perempuan tu dari kamu, budak kampung tak bergaya langsung..macammana lah laki kamu boleh pilih perempuan tu jadi isteri kedua..

Bila madu cantik:

- Harap muka je cantik, tapi perampas suami orang...!

Bila madu lebih berusia:

- Kenapa tua sangat madu kamu tu...kamu kan muda lagi.??? Suami kamu dah digulakan janda tua tu ke...????

Bila kahwin sebab nak anak:

- Takde zuriat, amiklah anak angkat ..tak semestinya kawin lagi...

- Yelah saya pun setuju, dah lah isteri tu down takde anak, nanti bertambah down pula kalau suami kawin lagi..

Bila kahwin waktu dah beranak ramai:

- Apa lagi yang kamu nak carik, isteri baik, cantik, anak pun dah berderet...???

Bila poligami duit tak cukup:

- Nape suami kamu gatal nak kahwin... keluarga yang ada ni pun tak cukup-cukup duit.,..!

Bila poligami time kaya:

- Abang dah banyak duit, sampai hati abang lupakan susah payah kita bersama..abang senang hati nak enjoy dengan isteri baru...!

Bila nak poligami time gila-gila:

-Kamu ni yang wajib pun kamu tak tunaikan..penuhkan solat dulu..

Bila nak kahwin time dah jadi warak berkopiah:

- Haaaaa tulah orang lelaki ni kalau dah belajar agama, tak lain mesti nak nikah lagi :C

Sila sambung sketsa poligami masyarakat Malaysia ini, sebelum ada isteri yang mengeluarkan senarai 'kenapa abang perlu kahwin lagi".

Nikah di Thailand:01115635878