JAKIM CUMA IKTIRAF 5 MAJLIS AGAMA ISLAM THAILAND

PESANAN DAN PERINGATAN IKHLAS.


SEPERTI KENYATAAN YANG DIKELUARKAN OLEH PIHAK JAKIM, HANYA 6 MAJLIS AGAMA ISLAM (THAILAND) SAHAJA YANG DIIKTIRAF MALAYSIA. DAN MAJLIS AGAMA ISLAM TERSEBUT ADALAH SATUN, SONGKHLA, PATTANI, NARATHIWAT, YALA DAN PHATTHALUNG. TAPI BERMULA BULAN MEI 2014, MAJLIS AGAMA ISLAM PHATTHALUNG TIDAK LAGI DIIKTIRAF OLEH MALAYSIA DAN PIHAK KONSULAT TIDAK AKAN MENGELUARKAN SURAT PENGESAHAN UNTUK YG BERNIKAH DI MAJLIS AGAMA ISLAM PHATTHALUNG. SELAIN DRPD MAJLIS AGAMA ISLAM YANG TELAH DINYATAKAN DI ATAS, KONSULAT TIDAK AKAN MENGELUARKAN SURAT PENGESAHAN.

1) BERHATI2 DENGAN SINDIKET YANG SEMAKIN RAMAI MENAWARKAN PAKEJ YANG TERLALU MURAH ATAU TANPA SURAT PENGESAHAN KONSULAT.

2)  BERHATI2 DENGAN AGEN YG MEMINTA DEPOSIT AWAL UTK URUS PERNIKAHAN MELAINKAN UNTUK URUSAN LAIN.

3)  DINASIHATKAN MEMILIH 2 HARI BEKERJA UNTUK BERNIKAH DAN BUKAN HARI CUTI UTK MENGELAK DARIPADA TERPAKSA MENUNGGU LAMA MENDAPATKAN SURAT PENGESAHAN KONSULAT. KALAU PILIH 2 HARI BEKERJA, HARI KEDUA, SEMUA DOKUMEN DAH SIAP DAN BOLEH TERUS DIBAWA BALIK..TUAN2 PUAN2 PUN AKAN SENANG HATI BILA DAPAT BALIK DENGAN SEMUA DOKUMEN.

4) KAMI TELAH BEROPERASI LAMA BERTAHUN2, MALAH BLOG KAMI JUGA MENJADI BUKTI LAMANYA KAMI BEROPERASI. PENGURUSAN PERNIKAHAN DI THAILAND JUGA DIURUSKAN OLEH ORANG THAILAND SENDIRI YANG FASIH BERBAHASA MELAYU. INI DEMI MEMASTIKAN KESELAMATAN WARGA MALAYSIA DAN DEMI MENJAGA MASLAHAT BERSAMA WARGA THAILAND.

'SEMOGA PERJALANAN DAN URUSAN TUAN PUAN YANG INGIN BERNIKAH DIPERMUDAHKAN. AAMEEN...'

Popular posts from this blog

Mendaftar Perkahwinan Selepas bernikah di Thailand

PROSES NIKAH DI THAILAND DAN DAFTAR NIKAH DI MALAYSIA

Q&A Berkaitan Prosedur Pendaftaran Nikah Luar Negara 2019